Skincare και εγκυμοσύνη: Ο απόλυτος οδηγός για την ασφαλή περιποίηση του δέρματος!

Share
Skincare και εγκυμοσύνη: Ο απόλυτος οδηγός για την ασφαλή περιποίηση του δέρματος

Tα ερωτήματα σχετικά με skincare και εγκυμοσύνη είναι πολυάριθμα και απασχολούν αρκετά τις μελλοντικές μανούλες.
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που συνδέουν την εμφάνιση δερματικών προβλημάτων ή και την επιδείνωση ήδη υπαρχόντων με την έλευση της εγκυμοσύνης.

Tι ισχύει πραγματικά; Υπάρχουν μυστικά και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε δερματικές βλάβες;

Η αλήθεια είναι πως προϊόντα όπου χαρακτηρίζονται ως υψηλής ποιότητας, δεν εξασφαλίζουν και την απαιτούμενη ασφάλεια. Οι ορμόνες και οι απαιτήσεις ενός δέρματος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης λειτουργούν πολύ διαφορετικά.

Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι όλα τα προϊόντα είναι απαγορευτικά, μάλιστα μπορεί να διαθέτετε ήδη στο νεσεσέρ σας όλα όσα χρειάζεστε. Ίσως απλά να χρειαστεί να βάλετε στην άκρη ορισμένα από αυτά για 9 μήνες!

Η εγκυμοσύνη είναι μια απαιτητική περιόδος και η κάθε γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με ορμονικές μεταβολές αλλά και με πρωτόγνωρα συναισθήματα.

Η ψυχολογία κλονίζεται και πιθανές αλλαγές στην εμφάνιση και στην επιδερμίδα μπορεί να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση και την διάθεση.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντιληφθείτε ότι όλα όσα συμβαίνουν είναι προσωρινά και μπορούν να αντιμετωπιστούν με τους κατάλληλους τρόπους και με την σωστή καθοδήγηση.

Άλλωστε αυτό που σας συμβαίνει θα σας αποζημειώσει!

Ας μιλήσουμε για το μεγάλο κεφάλαιο skincare και εγκυμοσύνη!

Μη ξεχνάτε ότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου το δέρμα και τα μαλλιά κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι στην καλύτερη τους φάση. Ακτινοβολούν από λάμψη και υγεία!

Η καλή διάθεση αλλά και η συστηματική περιποίηση, ανεξάρτητα από την περίοδο της εγκυμοσύνης παίζει καταλυτικό ρόλο. Σίγουρα δεν γίνονται θαύματα στην επιδερμίδα αν ποτέ μέχρι τώρα δεν την φροντίζατε.

Μιλήστε με τον δερματολόγο σας για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για skincare και εγκυμοσύνη

Skincare και εγκυμοσύνη ενυδάτωση επιδερμίδας

Επειδή υπάρχουν πολλά συστατικά περιποίησης δέρματος που δεν θεωρούνται ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη ή δεν έχουν ελεγχθεί για ασφάλεια στην εγκυμοσύνη, το less is more είναι ένας βασικός κανόνας.

Εάν υπάρχει μια πάθηση που προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε – όπως η ακμή, για παράδειγμα – αποδεικνύεται ότι τα περισσότερα συστατικά που δεν συνταγογραφούνται θεωρούνται στην πραγματικότητα μη ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη.

Επομένως, είναι καλύτερο να λάβετε ιατρική συμβουλή εάν προσπαθείτε να διαχειριστείτε τυχόν δερματικά προβλήματα ενώ περιμένετε».

 

Skincare και εγκυμοσύνη: Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγετε;

Skincare και εγκυμοσύνη συστατικά που πρέπει να αποφεύγονται

Όσο κι αν λατρεύετε το botox και τα fillers, θα πρέπει να πατήσετε μια παύση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας.

Τα ενεργά συστατικά που θεωρούνται μη ασφαλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περιλαμβάνουν οποιαδήποτε AHA και BHA (όπως το σαλικυλικό οξύ) και τις ρετινόλες.

Επιπλέον, πολλοί οροί όπως  αυτοί που περιέχουν βιταμίνη C δεν έχουν ελεγχθεί για την ασφάλεια τους. Παράλληλα, ορισμένα αντιβιοτικά που εμπεριέχονται σε τοπικές θεραπείες (τετρακυκλίνη), θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη.

Η υδροκινόνη έχει αποδειχθεί ότι απορροφάται συστηματικά, επομένως εγείρει κινδύνους. Το ίδιο και ο πρόδρομός της, η αρβουτίνη.

Η μινοξιδίλη, ένα διεγερτικό που αυξάνει την τριχοφυΐα και θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται λόγω του ότι αποτελεί κίνδυνο για το έμβρυο.

Τα καλά νέα είναι ότι τα μαλλιά μακραίνουν ραγδαία κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα δεν θα χρειαστείτε την μινοξιδίλη!

Skincare και εγκυμοσύνη: Τι προϊόντα να επιλέξετε;

Skincare και εγκυμοσύνη

Προτού μάθετε ποια προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιείτε, είναι σημαντικό να μάθετε τι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε. Αντί για χημικά αντηλιακά, προτιμήστε ορυκτά αντηλιακά.

Eπίσης, όσο κι αν αγαπάτε την ρετινόλη (και σας δικαιολογούμε γι’ αυτό), θα πρέπει να την αποχωριστείτε στην εγκυμοσύνη. Αντικαταστήστε την με bakuchiol.

Σίγουρα δεν είναι το ίδιο ισχυρή και αποτελεσματική όπως η ρετινόλη, ωστόσο είναι μια εξίσου ωραία επιλογή και κυρίως, ασφαλής.

Η ενσωμάτωση αζελαϊκού οξέος είναι απαραίτητη! Όχι μόνο βοηθά στη διατήρηση της δερματικής ομοιομορφίας, αλλά βοηθά επίσης στην ελαχιστοποίηση των ορμονικών εξάρσεων — win-win situation!

Τέλος, αν ο αποχωρισμός με την αγαπημένη σας ρετινόλη είναι πολύ τρομακτικός, προτιμήστε το bakuchiol. Αν και δεν είναι τόσο ισχυρή ή αποτελεσματική όσο μια ρετινόλη, είναι μια ωραία και ασφαλής επιλογή για να βοηθήσετε τον εαυτό σας όλο αυτό το διάστημα».

Τι να χρησιμοποιήσετε για την ακμή;

Το συνταγογραφούμενο αζελαϊκό οξύ είναι το ασφαλέστερο συστατικό για την ακμή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ τα περισσότερα φάρμακα συνταγογραφούμενα ή μη, δεν είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη.

Επίσης, το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου στο μέγιστο 5%. Παλιά ενδεχομένως να ακούγατε πως η οδοντόκρεμα δουλεύει αποτελεσματικά ενάντια στα σπυράκια. Μια τακτική που καλό θα ήταν να αποφύγετε καθώς μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα και όχι καλύτερα.

Τι να χρησιμοποιήσετε για το μέλασμα;

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος όπου οι γυναίκες είναι επιρρεπείς στο μέλασμα, δηλαδή στην δημιουργία πανάδων στην περιοχή του προσώπου. Το λεγόμενο pregnancy mask!

Το κλειδί για την πρόληψη είναι η αντηλιακή προστασία. Bεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ανελλιπώς αντηλιακό με δείκτη προστασίας από 30 και πάνω. Ελέγξτε επίσης να περιλαμβάνει συστατικά όπως το τιτάνιο, ο ψευδάργυρος και το οξείδιο του σιδήρου.

Tι να χρησιμοποιήσετε για τις ραγάδες;

Το να διατηρείτε το δέρμα σας ελαστικό και καλά ενυδατωμένο, αν και δεν αποτελεί θεραπεία για τις ραγάδες, μπορεί να κάνει θαύματα καθώς βοηθά στην ελαχιστοποίηση της έκτασης τους.

Η συχνή χρήση μιας ισχυρής ενυδατικής κρέμας όπως η βαζελίνη, που έχουν όλοι στο ντουλάπι τους, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο για την πρόληψη σχηματισμού ραγάδων.

Τι να χρησιμοποιήσετε για την ροδόχρου ακμή;

Το αζελαϊκό οξύ και η αποφυγή του ήλιου λειτουργούν αποτελεσματικά στην ροδόχρου ακμή. Ορισμένες ενυδατικές κρέμες που περιέχουν καταπραϋντικά, αντιφλεγμονώδη συστατικά όπως η νιασιναμίδη μπορεί επίσης να είναι χρήσιμες.

Τι να χρησιμοποιήσετε για το έκζεμα και την ψωρίαση;

Εάν έχετε έξαρση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα υδροκορτιζόνης 1%, χωρίς συνταγή. Επίσης, επιλέξτε ένα ήπιο σαπούνι καθαρισμού με συστατικά που καταπραΰνουν το δέρμα.

Το παράξενο είναι ότι η φύση λειτουργεί διαφορετικά σε μερικές περιπτώσεις. Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, το σώμα περνά σε μια κατάσταση ανοσοκαταστολής, επομένως αυτοάνοσες καταστάσεις όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, τείνουν να βελτιώνονται από μόνες τους.

Συνεπώς, όχι μόνο δεν θα έρθετε αντιμέτωπες με εξάρσης αλλά πιθανότατα το δέρμα σας να βρίσκεται στην καλύτερη φάση του!

Η εγκυμοσύνη είναι μια ξεχωριστή περίοδος και ιδιαίτερα σημαντική περίοδος για μια γυναίκα. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η πρόληψη εμφάνισης δερματικών ζητήματων!

Προμηθευτείτε τα κατάλληλα προϊόντα, τηρήστε πιστά τις συμβουλές του δερματολόγου σας και απολαύστε αυτό το πανέμορφο ταξίδι και την μοναδική εμπειρία της μητρότητας.


 

   

Tags

Σχετικά Άρθρα