Mικροβίωμα: Η σύγχρονη προσέγγιση στην περιποίηση της επιδερμίδας!

Share
Mικροβίωμα

Το Mικροβίωμα, αν και είναι παρεξηγημένος σαν όρος, στην πραγματικότητα, είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος που θα σας βοηθήσει να αντιληφθείτε τις ανάγκες της επιδερμίδας σας αλλά και της γενικότερης υγείας σας.

Σε ερωτήσεις σχετικά με το δέρμα, οι περισσότερες απαντήσεις αφορούν τον τύπο του, όπως ευαίσθητο, μεικτό, ξηρό, λιπαρό. Οι συγκεκριμένες ορολογίες φυσικά, δεν είναι εσφαλμένες, αλλά δεν είναι καθοριστικές.

Το δέρμα είναι ένας πολύπλοκος μηχανισμός και δεν είναι τόσο άκαμπτο όσο θα νόμιζε κανείς. Αντιδρά στις περιβαλλοντικές συνθήκες και για να το κατανοήσετε πλήρως απαιτείται φροντίδα.

Η σύνθεση και η υγεία των μικροβιακών κυττάρων επηρεάζεται από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες. Και αυτοί οι διαφορετικοί μικροβιακοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε βασικές σωματικές λειτουργίες όπως η πέψη, η ανοσολογική απόκριση και η υγεία του εγκεφάλου.

Τύπος δέρματος vs κατάσταση δέρματος

Mικροβίωμα και κατάσταση δέρματος

Μπορεί να καταλάβετε  ότι το δέρμα μας εμπίπτει σε έναν από τους προαναφερθέντες τύπους. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό καλύπτει μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας.

Η εστίαση στις καταστάσεις του δέρματός σας, σε αντίθεση με την ενσωμάτωση του σε έναν τύπο, οδηγεί στα βέλτιστα αποτελέσματα.  Τέτοιες καταστάσεις είναι για παράδειγμα η ακμή, η αφυδάτωση, οι ουλές, η  μελάγχρωση, η ροδόχρους ακμή, το έκζεμα κ.ο.κ.

Επομένως, η προσαρμογή των σχημάτων περιποίησης γύρω από τη βελτίωση ή την εξισορρόπηση μιας κατάστασης που ταλαιπωρεί το δέρμα βοηθά στη βελτίωση της υγείας του.

Να θυμάστε επίσης, ότι η επιδερμίδα επηρεάζεται σημαντικά από τον ορμονικό κύκλο, τα επίπεδα στρες, την έκθεση στον ήλιο, τα επίπεδα ύπνου και φυσικά από τα προϊόντα περιποίησης.

Τις περισσότερες φορές η επιλογή προϊόντων περιποίησης βασίζεται στον τύπο δέρματος και όχι σε κάποια ανησυχία.

Για παράδειγμα, αν πάσχετε από έκζεμα τότε θα πρέπει να επιλέξετε προϊόντα που στοχεύουν ακριβώς στο πρόβλημά σας και όχι απλά σε προϊόντα για ευαίσθητο δέρμα. Ακόμη, μπορεί να έχετε ακμή αλλά παράλληλα η επιδερμίδα σας να είναι και αφυδατωμένη πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να εστιάσετε σε δύο ανάγκες.

Σχετίζεται το Mικροβίωμα του εντέρου με το Mικροβίωμα του δέρματος;

Mικροβίωμα δέρματος και Mικροβίωμα εντέρου

Eκτός από τα προϊόντα και τον σωστό τρόπο περιποίησης, υπάρχουν και εσωτερικές διεργασίες που επηρεάζουν την ισορροπία μια επιδερμίδας.

Η κατανόηση του μικροβιώματος του δέρματος, είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου μας. Έτσι, η ολιστική φροντίδα της υγείας σας αποτυπώνεται και στην επιδερμίδα σας.

Mικροβίωμα εντέρου: Τι πρέπει να προσέξετε;

Πολλές φορές οι αντιδράσεις που παρατηρείτε στο δέρμα σας, προέρχονται από εσωτερικές δυσλειτουργίες.

Γι’ αυτό, προκειμένου να ενισχύσετε τον οργανισμό σας, θα πρέπει να επιλέξετε ειδικά συμπληρώματα, που να περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά, κολλαγόνο και αντιφλεγμονώδη συστατικά. Η αύξηση των επιπέδων κολλαγόνου, για παράδειγμα, θα βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων υγρασίας και της ελαστικότητας.

Το συνένζυμο Q10 επίσης, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών και το συμπλήρωμα με ψευδάργυρο συμβάλλει στην συντήρηση του δέρματος.

Eίναι σημαντικό να μη βλέπετε το σώμα και το δέρμα σας σαν μια μηχανή με εξαρτήματα, αλλά σαν ένα ζωντανό οικοσύστημα που αναπνέει και που όλα τα μέρη του είναι αλληλένδετα

Mικροβίωμα και διατροφή

Mικροβίωμα: Ποια συμπληρώματα θα πρέπει να αποφύγετε;

Αρχικά, θα πρέπει να επιλέγετε ποιοτικά και απόλυτα ελεγμένα συμπληρώματα διατροφής.

Αποφύγετε τα τεχνητά συστατικά και ελέγξτε προσεκτικά όσα αναγράφονται στην συσκευασία, από που προέρχονται, που παρασκευάζονται και αν έχουν γίνει οι απαραίτητες κλινικές και επιστημονικές μελέτες.

Στο ετικέτα του συμπληρώματος που θα επιλέξετε, πρώτα σημειώνονται τα συστατικά με τις υψηλότερες δόσεις. Ωστόσο, προτού επιλέξετε οποιοδήποτε σκεύασμα, θα πρέπει να λάβετε τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας.

Το Mικροβίωμα είναι ένα περίπλοκο αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν εξισορροπείται απλά με ένα συμπλήρωμα. Αντιθέτως, θα πρέπει να επενδύσετε σε μια ισορροπημένη διατροφή, σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής με λιγότερο στρες, επαρκή ύπνο και περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας αλλά και σε μια ρουτίνα περιποίησης δέρματος που θα ακολουθείτε καθημερινά.

 

 

 

 

Tags

Σχετικά Άρθρα