Κιτρικό οξύ | Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το πιο θαυματουργό ΑΗΑ!

Share
Κιτρικό οξύ | Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για το πιο θαυματουργό οξύ

Eνώ το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ μονοπωλούν όλο το ενδιαφέρον στον κόσμο της ομορφιάς, το κιτρικό οξύ είναι ένα ακόμη AHA που αξίζει την προσοχή σας και είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική προσθήκη στην skincare ρουτίνα σας!

Ο λόγος που το κάνει να ξεχωρίζει έναντι των άλλων οξέων, είναι οι μοναδικές ιδιότητες που προσφέρει στο δέρμα.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν και πως θα εντάξετε ένα τέτοιο ενεργό συστατικό στην περιποίηση της επιδερμίδας σας;

 

Γρήγορα facts για το κιτρικό οξύ

Κιτρικό οξύ και τρόποι εφαρμογής

Τύπος συστατικού: Αλφα-υδροξύ

Κύρια οφέλη: Προωθεί την απολέπιση και τον ανανέωση των κυττάρων του δέρματος και είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών.

Ποιος μπορεί να το χρησιμοποιήσει: Το κιτρικό οξύ θεωρείται γενικά ασφαλές για όλους τους τύπους δέρματος, εκτός αν παρουσιάζετε αλλεργίες ή αν έχετε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα. Κυρίως είναι ευεργετικό για τα λιπαρά δέρματα.

Πόσο συχνά μπορεί να χρησιμοποιείται: Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το προϊόν που χρησιμοποιείτε, αλλά γενικά, περίπου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα.

Λειτουργεί καλά: Συχνά συνδυάζεται με άλλα άλφα-υδροξέα και βήτα-υδροξέα, αν και αυτό μπορεί να προκαλέσει πιθανό ερεθισμό σε ευαίσθητα δέρματα.

Τι είναι το κιτρικό οξύ;

Το κιτρικό οξύ είναι ένας τύπος άλφα-υδροξέος, που προέρχεται από εσπεριδοειδή όπως λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια και γκρέιπφρουτ, αλλά και από τα μούρα.

Είναι επίσης ένα σύνηθες συστατικό, που το συναντάμε συχνά τόσο σε προϊόντα, όσο και τρόφιμα και σε καθαριστικά οικιακής χρήσης.

Το κιτρικό οξύ λειτουργεί ως χημικό απολεπιστικό

Όλα τα άλφα-υδροξοξέα, συμπεριλαμβανομένου και του κιτρικού οξέος, χαρακτηρίζονται για την ισχυρή απολεπιστική τους δράση. Λόγω της σύστασής τους, “ξεκολλούν” τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος.

Με αυτόν τον τρόπο, καθαρίζουν οι πόροι και εξομαλύνεται ο τόνος και η υφή. Τα μόρια του κιτρικού οξέος είναι μεγαλύτερα από αυτά του γλυκολικού και το γαλακτικού οξέος.

Έχει στυπτικές ιδιότητες

Αν έχετε λιπαρό δέρμα, τότε το κιτρικό οξύ θα γίνει το αγαπημένο σας. Πρόκειται για ένα φυσικό στυπτικό, που ξηραίνει την περιττή λιπαρότητα και αφήνει το δέρμα καθαρό και λείο.


Περιέχει αντιοξειδωτικά

Το κιτρικό οξύ υπερέχει από τ’ άλλα οξέα γιατί έχει και αντιοξειδωτικά οφέλη. Εξωτερικοί επιθετικοί παράγοντες, όπως η ηλιακή βλάβη, μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα του δέρματος.

Τα αντιοξειδωτικά, αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες και μπορούν να αποκαλύψουν ένα λαμπερό δέρμα.

 

Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κιτρικό οξύ;

Κιτρικό οξύ και πώς να το εντάξετε στη ρουτίνα σας


Και πάλι, όπως συμβαίνει με πολλά άλλα AHA, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε συγκεκριμένες οδηγίες για την χρήση και την εφαρμογή του συγκεκριμένου οξέος.

Το κιτρικό οξύ συχνά συνδυάζεται με άλλα οξέα τόσο AHA όσο και BHA. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα.

Είναι σημαντικό να αποφύγετε την χρήση κιτρικού οξέος σε συνδυασμό με φυσικά απολεπιστικά και εργαλεία.

Επίσης, αποφύγετε τον συνδυασμό του με ρετινόλη. Αν ακολουθείτε μια θεραπεία με ρετινόλη αλλά θέλετε να εντάξετε και το κιτρικό οξύ στη ρουτίνα σας, κάντε εναλλαγές. Χρησιμοποιήστε το ένα το πρωί και το άλλο το βράδυ ή σε εναλλακτικές ημέρες.

Προτού προβείτε στον συνδυασμό συγκεκριμένων δραστικών συστατικών ζητήστε τη γνώμη του δερματολόγου σας ώστε να εντοπίσει τον ακριβή τύπο της επιδερμίδας σας και τις ανάγκες σας.




 
 

Tags

Σχετικά Άρθρα