Ηλιακό έγκαυμα; 5+1 συμβουλές για άμεση ανακούφιση

Share
ηλιακό έγκαυμα

Όλοι λατρεύουμε τον ήλιο και μάλιστα δικαιολογημένα. Φτιάχνει τη διάθεση μας, μας πλημμυρίζει ενέργεια και μας χαρίζει ένα χρυσαφένιο μαύρισμα. Τι γίνεται όμως όταν δεν προσέχουμε την επιδερμίδα μας και υπερεκτεθούμε στον ήλιο; Το ηλιακό έγκαυμα είναι μονόδρομος! Και σίγουρα χρειαζόμαστε συμβουλές για τη φροντίδα της επιδερμίδας μετά τον ήλιο ώστε να την επαναφέρουμε στα φυσιολογικά της επίπεδα!

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμα πόνο αλλά μακροπρόθεσμα πιο σοβαρές βλάβες. Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα, το οποίο στην ουσία “ερεθίζει” το δέρμα δίνοντάς του μια ροζ ή κόκκινη απόχρωση σε συνδυασμό με την αίσθηση τσιμπήματος και καύσου.

Υπερβολικά ή / και πολλαπλά ηλιακά εγκαύματα προκαλούν πρόωρη γήρανση ενώ αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Υπάρχουν όμως πολλοί αποτελεσματικοί τρόποι για να προστατέψετε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες UV αλλά και να το ανακουφίσετε από τα ενοχλητικά συμπτώματα. 

Πώς προκαλείται το ηλιακό έγκαυμα

Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπει τόσο ο ήλιος όσο και άλλες πηγές όπως το σολάριουμ, μπορεί να προκαλέσει το κάψιμο του δέρματος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός σας.

Το ηλιακό έγκαυμα προκαλείται όταν η ποσότητα της έκθεσης στο υπεριώδες φως υπερβαίνει την ικανότητα της μελανίνης να προστατεύει το δέρμα σας.

Η μελανίνη είναι φυσική χρωστική του δέρματος που παράγεται από τα μελανοκύτταρα. Γενικά, τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα έχουν λιγότερη μελανίνη από τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα. Γι ‘αυτό οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα καίγονται πιο εύκολα. Ωστόσο, ακόμα κι αν έχετε σκούρο δέρμα, διατρέχετε εξίσου κίνδυνο να επηρεαστεί αρνητικά η επιδερμίδα σας από τον ήλιο. 

Συμπτώματα ηλιακού εγκαύματος


Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα πρώτου και δευτέρου βαθμού. Συχνά, μπορεί να μην γνωρίζετε ότι το δέρμα σας “καίγεται”μέχρι που πλέον είναι πολύ αργά.

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος μπορεί να μην εμφανιστούν άμεσα για τρεις έως  πέντε ώρες μετά από την έκθεση σας στον ήλιο και το αποτέλεσμα να φανεί μετά από μια ημέρα.

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος περιλαμβάνουν:

 • Κόκκινο, ζεστό δέρμα που πονάει στο άγγιγμα. Ο πόνος κορυφώνεται συνήθως μεταξύ 12-24 ωρών μετά την έκθεση στον ήλιο και διαρκεί περίπου 72 ώρες. Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης σαν σύμπτωμα την φαγούρα.
 • Φουσκάλες από ηλιακά εγκαύματα που μπορεί να εμφανιστούν ώρες ή ημέρες μετά την έκθεση στον ήλιο.
 • Ξεφλούδισμα του ηλιακού στρώματος του δέρματος ημέρες μετά την έκθεση. Ένα ξεφλούδισμα ηλιακό έγκαυμα είναι συχνό.
 • Ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα μπορεί να προκαλέσει επίσης πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο, ναυτία, εξάνθημα, φουσκάλες και πρήξιμο του δέρματος. Πρόκειται για την χειρότερη μορφή εγκαύματος και μερικές φορές οδηγεί και σε δηλητηρίαση από τον ήλιο.
 • Οι σοβαρές περιπτώσεις ηλιακού εγκαύματος απαιτούν τη βοήθεια του δερματολόγου σας.

 

Πόσο διαρκούν τα ηλιακά εγκαύματα

Το ηλιακό έγκαυμα διαρκεί περίπου 3-7 ημέρες και οι φουσκάλες χρειάζονται περίπου 7-10 ημέρες για να επουλωθούν. Παρόλο που ένα το ηλιακό έγκαυμα είναι μόνο προσωρινό, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο δέρμα όταν συμβαίνει επανειλημμένα. Τα ηλιακά εγκαύματα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη γήρανση του δέρματος.

Πώς να αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμα

 

Σίγουρα θέλετε να μάθετε πώς θα απαλλαγείτε το συντομότερο δυνατό από το ηλιακό έγκαυμα και τα ενοχλητικά του συμπτώματα. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσετε τα ηλιακά εγκαύματα στις περισσότερες περιπτώσεις και υποχωρούν μόνα τους απλά με εντατική ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι έχουν δημιουργηθεί φουσκάλες σε μεγάλη έκταση του σώματός σας, εάν έχετε πυρετό, ρίγη, αισθάνεστε αδύναμοι, και ζαλίζεστε, επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Παρόλο που το “κάψιμο” θεραπεύεται από μόνο του, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ οδυνηρό. Η αναζήτηση τρόπων για την καταπράϋνση και ανακούφιση του ερεθισμένου δέρματος είναι αναγκαία!

Δοκιμάστε αυτές τις θεραπείες  μόλις εντοπίσετε ότι έχετε καεί από τον ήλιο:

 • Πιείτε αρκετό νερό. Το κάψιμο απορροφά την υγρασία από το δέρμα σας.
 • Φορέστε άνετα ρούχα για να αποφύγετε τη τριβή και τον περαιτέρω ερεθισμό.
 • Εφαρμόστε μια κρέμα ειδική για το κάψιμο ή τζελ αλόης ώστε να καταπραϋνθεί το δέρμα από τον κνησμό και τον πόνο.
 • Κάντε ένα δροσερό ντους ή τοποθετήστε δροσερά υφάσματα σε καμένες περιοχές του δέρματος.
Η εφαρμογή κρέμας ή λοσιόν για ηλιακά εγκαύματα με βιταμίνες C και E μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της βλάβης των κυττάρων του δέρματος. Μην εφαρμόζετε βούτυρο σώματος, βαζελίνη ή άλλα προϊόντα με βάση το λάδι. 

Αυτά τα προϊόντα μπορούν να μπλοκάρουν τους πόρους και διατηρούν τη θερμότητα και τον ιδρώτα γεγονός που θα μπορούσε να κάνει το έγκαυμα χειρότερο και να οδηγήσει σε λοίμωξη. 

Επίσης, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν βενζοκαΐνη ή λιδοκαΐνη, καθώς αυτά τα συστατικά μπορούν να επιδεινώσουν τον ερεθισμό του δέρματος.
Εάν έχετε φουσκάλες, τοποθετήστε στεγνούς επιδέσμους για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης. Μη τις ξύνετε και μη τις ξεφλουδίζετε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ενώ το δέρμα σας θεραπεύεται, προσέξτε να το προστατεύσετε από περαιτέρω βλάβη από τον ήλιο. Φορέστε ανάλαφρα ρούχα και καλύψτε το ερεθισμένο σας δέρμα μέχρι να αναπλαστεί ολοκληρωτικά. 

Πρόληψη ηλιακού εγκαύματος

Όσον αφορά το ηλιακό έγκαυμα, η πρόληψη είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε.  Προστατευτείτε από τις βλαβερές ακτίνες UV κάνοντας τα εξής:

 • Εφαρμόστε ένα αντηλιακό ευρέου φάσματος με δείκτη προστασία 30 ή μεγαλύτερο σε όλα τα σημεία του σώματός σας που εκτίθενται στον ήλιο, 30 λεπτά προτού βγείτε έξω. Τι είναι το”ευρύ φάσμα”; Oι αντηλιακές ασπίδες έναντι και των δύο τύπων επιβλαβών ακτίνων UV, UVA και UVB.
 • Επαναλάβετε την εφαρμογή αντηλιακού τουλάχιστον κάθε 2 ώρες. Μη ξεχνάτε να το ανανεώνετε αμέσως μετά το κολύμπι ή την εφίδρωση. Ακόμα και τα χείλη σας χρειάζονται προστασία από τον ήλιο, οπότε προμηθευτείτε κάποιο βάλσαμο ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκαυμάτων. 
 • Φορέστε καπέλο, γυαλιά ηλίου με προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
 • Αποφύγετε τον ήλιο μεταξύ των ωρών 10:00 π.μ. και 4:00 μ.μ. Αυτές τις ώρες ο ήλιος βρίσκεται στο αποκορύφωμά του και οι ακτίνες UV είναι ισχυρότερες.
 • Αναζητήστε σκιερά σημεία όποτε είναι δυνατόν.

Όλες οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να απαλύνετε τα έντονα συμπτώματα από ένα ανεπιθύμητο κάψιμο και να επαναφέρετε την επιδερμίδα σας στα φυσιολογικά της επίπεδα.

Ωστόσο, η πρωταρχική συμβουλή είναι η πρόληψη. Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματος το οποίο εκτίθεται καθημερινά σε επιθέσεις. Είναι πολύ σημαντική η συστηματική φροντίδα του και η αποφυγή επιβλαβών συνηθειών. Ένα ηλιακό έγκαυμα, ακόμη και αν περνάει γρήγορα, όταν συμβαίνει συχνά αυξάνει τον κίνδυνο για μελλοντικά και πολύ σοβαρότερα προβλήματα.

Γνωρίζατε ότι κάθε νέο κάψιμο λειτουργεί σα νέο στρώμα στην επιδερμίδα; Στην ουσία, “θυμάται” τις προηγούμενες βλάβες!

Επισκεφτείτε τους ειδικούς στην Dermology Clinics και λάβετε αναλυτικότερες πληροφορίες και συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος σας πριν αλλά και μετά από την έκθεση στον ήλιο.

Και μη ξεχνάτε! Ένα υγιές δέρμα έχει πολύτιμη αξία!

 

 

Tags

Σχετικά Άρθρα