Ακμή θεραπεία: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να την αντιμετωπίσετε ανάλογα με τον τύπο της!

Share
ακμή- θεραπεία-dermology

Πόσες φορές έχετε αναζητήσει τη φράση “ακμή θεραπεία”, αλλά τελικά όλοι προτείνουν τις ίδιες λύσεις;

H θεραπεία της ακμής διαφέρει ανάλογα τον τύπο της επιδερμίδας σας και το διαδίκτυο δεν πρόκειται να σας λύσει τις απορίες σας.

Αρχικά, είναι η πιο κοινή δερματική πάθηση, ταλαιπωρεί αρκετούς ασθενείς, εφήβους αλλά και ενήλικες και επηρεάζει σημαντικά την αυτοπεποίθησή τους.

Έφτασε η στιγμή να δώσετε τέλος στην ακμή!

Ακμή θεραπεία: Μάθετε ακριβώς τι είναι, ποια είναι τα αιτία της και ποια η θεραπεία της!

Τι είναι η ακμή;

Πρόκειται για μια χρόνια, φλεγμονώδη κατάσταση του δέρματος που προκαλεί κηλίδες και σπυράκια, σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τους ώμους, την πλάτη, το λαιμό, το στήθος και τους άνω βραχίονες. 

Τα λευκά και τα μαύρα στίγματα, οι κύστεις και τα οζίδια είναι όλα είδη ακμής. Εμφανίζεται συνήθως κατά την εφηβεία, όταν ενεργοποιούνται οι σμηγματογόνοι αδένες, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Fast facts για τη συγκεκριμένη δερματική πάθηση

 • Η ακμή είναι μια δερματική ασθένεια που περιλαμβάνει τους λιπώδεις αδένες στη βάση των τριχοθυλακίων.
 • Επηρεάζει 3 στα 4 άτομα ηλικίας 11 έως 30 ετών.
 • Δεν είναι μια επικίνδυνη πάθηση, αλλά μπορεί να αφήσει ουλές στο δέρμα.
 • Η θεραπεία εξαρτάται από το πόσο σοβαρή και επίμονη είναι.
 • Τα αίτια στα οποία οφείλεται η εμφάνιση της ακμής είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές, το άγχος, η ζέστη και η υγρασία καθώς και η χρήση λάθος προϊόντων μακιγιάζ και περιποίησης με πολύ λιπαρέ συνθέσεις. 

Ακμή θεραπεία στο σπίτι

Υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία για την ακμή; Σίγουρα ναι. Αλλά θα σας καθοδηγήσει ο δερματολόγος σας στην ιδανική για εσάς.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες πρακτικές που θα σας βοηθήσουν σημαντικά σε αυτή την μάχη και μπορείτε να ακολουθείτε στο σπίτι σας.

#1 Διατροφή: Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν μια διατροφή που περιλαμβάνει βιταμίνες Α και Ε, Ψευδάργυρο παρουσιάζουν πιο ήπια ακμή.

#2 Tea tree: Τα αποτελέσματα μιας μελέτης σε 60 ασθενείς που δημοσιεύθηκαν στο Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology έδειξαν ότι το 5 % του ελαίου από τεϊόδεντρο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής. Υπάρχουν πάρα πολλά εκεί έξω και μπορείτε να αναζητήσετε το δικό σας με βάση τις κριτικές. Σίγουρα θα σας βοηθήσει!

#3 Tσάι: Οι πολυφαινόλες που εμπεριέχονται στο τσάι, μπορεί να είναι ευεργετικές για τη μείωση της παραγωγής σμήγματος και τη θεραπεία της ακμής. Μήπως να αρχίσετε να πίνετε περισσότερο πράσινο τσάι;

#4 Ενυδατική κρέμα με αλόη: Οι ενυδατικές κρέμες που περιέχουν αλόη σε συγκέντρωση τουλάχιστον 10%  μπορούν να έχουν καταπραϋντική και αντιφλεγμονώδη δράση. Την επόμενη φορά που θα προμηθευτείτε μια κρέμα προσώπου με oil free σύνθεση, δείρε αν εμπεριέχει και αλόη!

Που οφείλεται η ακμή;

ακμή- θεραπεία-dermology

Το ανθρώπινο δέρμα έχει πόρους που συνδέονται με λιπώδεις αδένες κάτω από το δέρμα.

H ακμή λοιπόν, είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων και του πόρου μέσω του οποίου το περιεχόμενό τους, δηλαδή το σμήγμα, διοχετεύεται στην επιφάνεια του δέρματος.

Η ακμή συνοδεύεται και με την παραγωγή παραπάνω λιπαρότητας στο δέρμα, γι’ αυτό τα άτομα που πάσχουν έχουν και λιπαρό δέρμα. 

Το σμήγμα μεταφέρει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος μέσω των τριχοθυλακίων στην επιφάνεια του δέρματος. 

Τα γνωστά σε όλους “σπυράκια” κάνουν την εμφάνισή τους όταν αυτά τα τριχοθυλάκια “μπλοκαριστούν” και το λάδι συσσωρευτεί κάτω από το δέρμα. Εκεί δημιουργείται μόλυνση και οίδημα λόγω της ανάπτυξης βακτηρίων. 

Propionibacterium acnes (P. acnes) είναι το όνομα των βακτηρίων που ζουν στο δέρμα και ευνοούν τη μόλυνση.

Η σοβαρότητα και η συχνότητα εμφάνισης της ακμής εξαρτώνται από το στέλεχος των βακτηρίων. Δεν προκαλούν όλα τα βακτήρια ακμής σπυράκια. Υπάρχει και στέλεχος το οποίο βοηθά στο να διατηρείται το δέρμα χωρίς σπυράκια.

Ορμονικοί παράγοντες

Υπάρχει μια σειρά παραγόντων που πυροδοτούν την ακμή, αλλά η κύρια αιτία πιστεύεται ότι είναι η αύξηση των επιπέδων ανδρογόνων. Τα επίπεδα των ανδρογόνων αυξάνονται όταν ξεκινά η εφηβεία.

Στις γυναίκες, μετατρέπεται σε οιστρογόνο. Η αύξηση των επιπέδων ανδρογόνων προκαλεί την ανάπτυξη των λιπαρών αδένων κάτω από το δέρμα.

Το υπερβολικό σμήγμα μπορεί να διασπάσει τα κυτταρικά τοιχώματα στους πόρους, προκαλώντας την ανάπτυξη βακτηρίων.

Ακμή θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το πόσο σοβαρή και επίμονη είναι η ακμή.

Ήπια ακμή

Η ήπια ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τζελ, σαπούνια, τοπικές θεραπείες, κρέμες και λοσιόν, που εφαρμόζονται στο δέρμα.

Τα τζελ με βάση το αλκοόλ “στεγνώνουν” το δέρμα και είναι καλύτερα για λιπαρά δέρματα.

Τα σκευάσματα για την ακμή μπορεί να περιέχουν τα ακόλουθα ενεργά συστατικά:

 • Ρεσορκινόλη: Βοηθά στη διάσπαση των μαύρων και λευκών στιγμάτων. 
 • Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου: Σκοτώνει τα βακτήρια, επιταχύνει την αντικατάσταση του δέρματος και επιβραδύνει την παραγωγή σμήγματος.
 • Σαλικυλικό οξύ: Βοηθά στη διάσπαση των μαύρων και λευκών στιγμάτων καθώς και στη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος.
 • Ρετινόλη: Βοηθά στον αποκλεισμό των πόρων μέσω του κυτταρικού κύκλου.
 • Αζελαϊκό οξύ: Σταματά τις εκκρίσεις σμήγματος και μειώνει την ανάπτυξη βακτηρίων.

Συνιστάται να ξεκινήσετε με τις χαμηλότερες περιεκτικότητες, καθώς ορισμένα σκευάσματα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό, ερυθρότητα ή κάψιμο του δέρματος κατά την πρώτη χρήση.

Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες συνήθως υποχωρούν μετά από συνεχή χρήση.

Οι ειδικοί της Dermology Clinics θα σας κατευθύνουν στα σωστά προϊόντα!

Ποια είναι η θεραπεία για την μέτρια έως σοβαρή ακμή;

ακμή- θεραπεία-dermology

Ένας δερματολόγος μπορεί να θεραπεύσει κάθε είδος ακμής, από την πιο ήπια έως την πιο σοβαρή. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα τζελ ή κρέμα με ισχυρή σύνθεση, από του στόματος αγωγή ή κάποιο τοπικό αντιβιοτικό.  

Κορτικοστεροειδή

Εάν μια κύστη ακμής αναπτύξει σοβαρή φλεγμονή, θα σπάσει. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ουλές. Ένας ειδικός μπορεί να θεραπεύσει μια φλεγμονή της κύστης με ένεση αραιωμένου κορτικοστεροειδούς.

Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ουλών, στη μείωση της φλεγμονής και στην επιτάχυνση της επούλωσης. Η κύστη θα σπάσει μέσα σε λίγες ημέρες.

Τοπικά αντιμικροβιακά

Τα τοπικά αντιμικροβιακά φάρμακα βοηθούν ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ακμή. Ο δερματολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει τοπικό ρετινοειδές.

Τα τοπικά ρετινοειδή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α. Αποφράζουν τους πόρους και εμποδίζουν την ανάπτυξη λευκών και μαύρων στιγμάτων.


Συμβουλές πρόληψης και διαχείρισης για την ακμή

ακμή- θεραπεία-dermology

 

Ακμή θεραπεία & πρόληψη: Οι παρακάτω συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος που έχει ακμή ή είναι επιρρεπές στην ακμή θα σας βοηθήσουν σημαντικά. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε!

 • Μη πλένετε το το πρόσωπό σας παραπάνω από δύο φορές την ημέρα
 • Μη χρησιμοποιείτε καυτό νερό. Προτιμήστε το χλιαρό και ένα ήπιο σαπούνι καθαρισμού.
 • Μην τρίβετε το δέρμα και μην πειράζετε τα σπυράκια, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μόλυνση και στη δημιουργία ουλών μετέπειτα.
 • Κρατήστε το τηλέφωνο μακριά από το πρόσωπο όταν μιλάτε, καθώς είναι πιθανό να μεταφερθούν μικρόβια.
 • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας οπωσδήποτε πριν εφαρμόσετε λοσιόν, κρέμες ή μακιγιάζ.
 • Εάν η ακμή σας εμφανίζεται στην πλάτη, στους ώμους ή στο στήθος, δοκιμάστε να φοράτε πιο φαρδιά ρούχα ώστε να αφήνετε το δέρμα να αναπνέει. 
 • Επιλέξτε προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ για ευαίσθητο δέρμα και αποφύγετε αυτά που έχουν βάση το λάδι.
 • Είναι απαραίτητο το ντεμακιγιάζ πριν κοιμηθείτε.
 • Είναι σημαντικό να διατηρείτε και τα μαλλιά σας καθαρά και να επιλέγετε προϊόντα που δεν έχουν λιπαρά συστατικά καθώς ακουμπούν και αυτά στο πρόσωπό σας.
 • Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, καθώς ευνοεί την παραγωγή περισσότερου σμήγματος στο δέρμα. Επιλέξτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και oil free σύνθεση.
 • Ελέγξτε το άγχος. Αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης και αδρεναλίνης, που επιτείνουν την ακμή.

Aκμή θεραπεία: Η ακμή παρόλο που είναι η πιο κοινή πάθηση του δέρματος, έχει την θεραπεία της. Το μυστικό κρύβεται στην σωστή τήρηση ορισμένων κανόνων τους οποίους πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Τα όπλα σας στην εξάλειψη της ακμής είναι ο δερματολόγος σας, η συχνή παρακολούθηση του δέρματός σας, η υπομονή και φυσικά… η συντήρηση του αποτελέσματος.

Άλλωστε δεν αρκεί μόνο η θεραπεία για την ακμή αλλά και η πρόληψη!

 

Kάντε κλικ ΕΔΩ για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους τρόπους που μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ακμή!

 

 

 

Tags

Σχετικά Άρθρα